Månedsarkiv: august 2014

Man får arbejdet kørt af, når man træder i pedalerne

”Hvis jeg ikke cyklede, måtte jeg sørge for at holde min krop ved lige på anden måde. At cykle giver mig en generel følelse af velbefindende og en tilpas fysisk form.”

carsten på cykel

Carsten er 57 år og har altid cyklet. Vanen blev grundlagt i den tidlige barndom i Esbjerg, hvor al transport foregik på cykel. Nu bor han bor i Malling og arbejder i Vejlby, det tager 40-50 minutter på cykel. Turen tages på en blå racer i behageligt og lækkert cykeltøj.

”Gearet er en del af køreglæden – det at kunne sætte sig i noget tøj og nogle sko, der fremmer oplevelsen. Det er en af grundene til, at jeg har holdt ved.”

Det er muligt for hele Carstens familie at transportere sig på cykel og med kollektiv trafik i hverdagen, da Malling er begavet med gode bus- og tog-forbindelser, samt et sikkert stisystem, der gjorde det muligt for Carsten at cykel af sikre veje, også da hans tre børn var små.

Carsten har en bil stående hjemme i carporten, han kalder den for familiens luksus i hverda-gen. Den bruges primært til hyggelige ture i fritiden. Her kan familien sammen sætte sig ind og få snakket på vej til stranden.

Den daglige tur på cykel til arbejde er blevet en helt indgroet del af Carstens liv, han ser sig selv som passioneret cyklist og nyder den meditative tilstand, han kommer i, når han træder i pedalerne og får arbejdet ”kørt af”, som han udtrykker det.

Sommerfugle i maven og bevægelsesfrihed i lånt bil

”Jeg lejer en bil en sjælden gang, og jeg har da sommerfugle i maven, når jeg skal starte en ny bil. Men det går rigtig fint hver gang.”

Lissy Stjernholm Ødemotlandv2

Lissy er 62 år, hun bor i Klostervangen i Aarhus C og har ikke haft bil i tre år. Lissy har bevidst fravalgt at have bil, fordi det er dyrt, og fordi hun bor så tæt på byen og alle de muligheder for transport, som den byder på.

Hun har ladet sig inspirere af sin søn på 25 og de unge, der bor i hendes område til at prøve delebilsordningen gomore.dk. Hun har sidst brugt ordningen på en tur til Thy og oplevede, at det der med at låne en andens bil var nemt og hurtigt.

”jeg sad bare hjemme foran mit web-kamera og viftede med mit kørekort, og få minutter efter var jeg registreret.”

At sætte sig i en fremmed bil var en positiv oplevelse, bilen var ren og i orden, og hun følte sig tryg ved at sætte sig bag rattet i bilen, som hun hentede i Risskov.

 

Den daglige cykeltur til og fra arbejde giver ro i hovedet og tid til at opleve byens puls

”Jeg har altid tænkt, at jeg ikke skulle cykle og have min arbejdsdag udvidet med to timer. Men når jeg kommer hjem nu, så har jeg jo motioneret, så tænker jeg yes, nu kan jeg gøre hvad jeg vil.”

kirstenv2

Kirsten er 59 år og har indtil for 3 måneder siden altid kørt i bil til sin arbejdsplads på Grøndalsvej 2 i Viby, der ligger 12 km fra hendes bopæl – 35 minutters transporttid i bil, 45 min på cykel. En kollega introducerede hende en dag før sommerferien 2014 til vigtigheden af at have en god, let og rigtigt indstillet cykel, og efter et besøg ved en cykelhandler anskaffede hun sig en let bycykel, som nu er hendes daglige følgesvend til og fra arbejde.

Cyklen er for Kirsten blevet et redskab til at koble af, få fornemmelsen af byens puls, hun nyder at følge cykelstrømmen og opleve naturen langs vandet ved Risskov hver morgen og ser en stor gevinst i at bruge cyklen som den daglige motion.

I starten var det en udfordring at skulle tilpasse sine rutiner til det nye transportmiddel, men Kirsten er overrasket over hvor hurtigt den nye rutine er blevet til en god vane i hverdagen, som hun nødig ville undvære:

”I går cyklede jeg hjem i pis regnvejr, men det gør ingenting.”

Kirsten er blevet helt bidt af at cykle og planlægger en cykeltur på 75 km i den nærmeste fremtid.