Månedsarkiv: februar 2015

Det giver god mening at være mere end én i en bil for Kristine

Vi møder Kristine i hendes hjem i Malling. Hun tager i mod os med åbne arme og et stort smil. På væggen hænger der billeder af venner og familie. Hun står i køkkenet og rører en rugbrødsdej sammen. Der dufter friskt og rent i hendes hus, og man kan høre radioen, som spiller i baggrunden. Kristine er selvstændig og arbejder ofte hjemme. Til tider arbejder hun som konsulent på Fyn og Sjælland, og har tit møder i Odense, København og Roskilde.
foto

Hun fortæller livligt om sine oplevelser med GoMore og stråler af entusiasme. GoMore er en tjeneste, hvor man via en hjemmeside, kan slå en tur op, hvis man har pladser ledige i bilen. På den måde kan andre, som skal samme tur, melde sig ind på turene, så man er fri for at køre alene eller med tog og bus.

Miljøhensyn motiverer
Kristine skal ofte til Odense eller København. Hun opretter i disse tilfælde en rejse og skriver, hvor mange der er plads til, og hvad det koster. På den måde kan hun tage andre med på de ruter, hun skal ud på. Hun oplever at gøre sig selv, passageren og miljøet en tjeneste:

”Det tjener passageren, som kommer meget billigere af sted, det tjener os som bilister, fordi vi får tilskud til vores benzin, og når man er inde på GoMore på ens profil, kan man hele tiden se, hvor mange kilo CO2 man har sparet. DET, syntes jeg, er fedt”

Specielt besparelserne på miljøet og mængden af sparet Co2 ser Kristine som en klar fordel og motivator:

”Det er en hel klar tydeliggørelse af, at det giver rigtig god mening at være mere end én i en bil. Så jeg syntes, det er en god måde at transportere sig på, lige meget om man giver et lift eller modtager et lift.”

Kristine elsker at rejse, hun flyver på ferie flere gange om året og det ville ikke være et alternativ for hende at holde op med at rejse, men hun vil stadig gerne hjælpe til, der hvor hun kan i forhold til at spare miljøet, det oplever hun at få mulighed for gennem GoMore.
Selvom hun ofte tilbyder lift, kunne hun aldrig finde på at tage imod et lift. Hun skal ofte til mere end én destination og af og til også have materialer med, så det bliver for besværligt. Kristine finder stor tryghed i at alle GoMore brugere er verificerede, det medvirker til at hun aldrig er nervøs for hvem, der melder sig som passager.

At møde nye mennesker er givende
At møde nye spændende mennesker gennem GoMore er en gevinst, kristine aldrig havde overvejet, men som hun nu ser som en stor værdi i brugen af tjenesten:

”Så er der noget andet, og det var overhovedet ikke med i mine overvejelser, da jeg oprettede mig i sin tid. Men det er helt vild berigende at møde alle de her mennesker.”

Kristine mener, at det sociale aspekt har en positiv indflydelse på de oplevelser, hun har haft med GoMore:

”Jeg har mødt mennesker, som har en uddannelse eller et job, jeg ikke vidste fandtes. Sådan noget elsker jeg!”

Kristine føler også, hun lærer rigtig meget omkring andres arbejdsfunktioner, hverdagsliv og kompetencer, når hun har en masse forskellige mennesker med rundt i det ganske land.

”Det giver en enorm respekt for andre menneskers bidrag til, hvad vi alle sammen bruger og benytter os af, og nogle gang giver det et direkte bidrag ikke bare til mit eget liv men også til mit arbejde”

Lige inden vi siger farvel, hælder Kristine forsigtigt sin rugbrødsdej i formen, prikker den let med en tandstikker og stiller den til hævning, hvor den skal stå den næste 4 timer , mens hun arbejder.

”Mor – det er rigtigt, at du har motor på ikke også?”

Maria skiftede for to år siden den daglige transport i bil fra Odder til Risskov, ud med el-cykel og tager forår, sommer og efterår de i alt 54 km på en el-cykel. Maria fortæller, hvordan oplevelsen af at spilde tiden i lange bilkøer, fik hende til at genoverveje, hvordan hun tiltrettelagde sin hverdag

Januar 2015 004

“Jeg havde lyst til at bruge tiden til og fra arbejde på en god måde. Der var en periode, hvor det tog op til 70 minutter at komme herfra Odder til Risskov. Jeg tænkte, det må jeg kunne gøre hurtigere eller bedre på en anden måde og så få noget mere ud af det”

Og hun får mere ud af el-cyklen, Maria beskriver turen fra Odder til Aarhus som en berigende naturoplevelse og fortæller hvordan, hun på de fleste ture bruger tiden på at høre lydbog:

“Når jeg cykler den her tur afsted, gør jeg faktisk det, at jeg hører lydbog, fordi så får jeg endnu en ting ud af det. Jeg når ikke at læse i min hverdag. Jeg får simpelthen en oplevelse af at tænke hold da op, jeg er allerede inde i byen. Jeg kan blive så opslugt af at lytte, at jeg helt glemmer tid og sted. Det er simpelthen sådan en fed oplevelse.”

Lidt speedet på den gode måde
Maria oplever en stor værdi i at tage el-cyklen. Hun er kommet i bedre form og er på hver cykeltur oppe på en puls, der ligger 70-80% af max pulsen, så kondien trænes og forbedres dagligt. Men gevinster som ”at være lidt speedet på den gode måde” og at få renset ud i sine tanker, så hun er klar, både i forhold til overskud på arbejdet, og når hun træder ind af døren til familien, fortæller hun om som vigtige kvaliteter ved hendes valg af transportmiddel.

Hjemmets cykelkultur smitter af på børnene

Maria og hendes mand har fire børn og har bevidst taget beslutningen om kun at have en bil, derfor er deres børn også trænede i at cykle til og fra venner og aktiviteter i det omfang, det kan lade sig gøre. Maria oplever, at børnene er blevet lettere at lokke ud at cykle, nu hvor hun også selv er begyndt at gå mere op i det.
De tre ældste børn kommer selv til skole på cykel, og når Maria henter sin yngste dreng, er han vild med, at mor kan give et par skub op af bakker, fordi hun har motor på.
Januar 2015 008

Hverdagens små bump
Maria fortæller om oplevelsen med at ramme midtbyens mylder som noget, der i korte øjeblikke kan forstyrre følelsen af at komme frem med godt flow, da der er meget trafik, man skal forholde sig til i de bynære områder. For at holde motivationen oppe laver Maria aftaler med sig selv aftenen inden, hun tager cyklen på arbejde. Hun lægger sit lækre cykelgrej frem, så hun ikke kan undgå at falde over det på vej ud af døren om morgenen

”Jeg tager beslutningen om aftenen og lægger alt frem, hvis beslutningen skal tages om morgenen er det bare nogle gange nemmere at tage bilen. Det skal simpelthen stå, så jeg er ved at falde over det. Jeg fortryder det altid, hvis jeg vælger noget andet end cyklen, især når jeg holder i kø derinde i byen og ser alle cyklisterne komme frisk fræsende forbi.”