Månedsarkiv: juli 2015

Frihed og en duft af barndom

Projekt 365 dage på cykel
Smart mobilitet møder her Susanne i hendes solbeskinnede have en majdag i Malling til en snak om transportvaner og hverdagsliv. Susanne har altid kørt i bil fra hjemmet Malling til sit arbejde i Viby, ligesom de fleste små ture i hverdagen oftest blev taget i bilen. Det ændrede sig markant, da Smart mobilitets projekt ”365 dage på cykel i Beder-Malling” blev skudt i gang d. 27. april 2015. Susanne er en af 30 energiske deltagere, der igennem projektet har lånt en el-cykel. Susanne og de andre deltagerne har til gengæld lovet at cykle flest muligt dage i perioden, registrere deres ture via en mobil-app og blive målt på deres sundhed 6 gange i løbet af de 365 dage.IMG_2719
Susanne kører nu på el-cyklen dagligt 14 km hver vej til arbejde, ligesom lokalområdet bliver kørt tyndt på el-cyklen i fritiden. Susanne fortæller, hvordan de daglige cykelture har ændret hendes oplevelse af transporttiden:

“Jeg har det lidt som om, det er noget jeg kan huske fra jeg var barn – at køre igennem blomstrende rapsmarker og syrener. Den der frihed, hvor man bare tager cyklen – det har jeg ikke oplevet i 30-40 år. Jeg synes jeg har fået et nyt liv på den front – virkelig.”

Nye holdbare vaner
Susanne havde før projektet længe overvejet, at begynde at bruge mere tid på at være fysisk aktiv:

“Jeg er 53 år, og jeg kan jo ikke blive ved med at gå og lave ingenting. Så projektet kom på et helt perfekt tidspunkt for mig. Jeg havde lige brug for det sidste motiverende skub. Nu gør jeg noget, der er godt for min krop. Jeg er ikke bare ligeglad, jeg gør noget, som jeg kan mærke er holdbart.”

Kosten er også en af de ting, der har ændret sig i forbindelse med projekt ”365 dage på cykel”:

“…man har ikke lyst til at ødelægge det gode, man er i gang med. Det er som ringe i vandet. Jeg drikker da vin og spiser persillesovs, men der er nogle mad valg, jeg tænker mere over end før.”

Fortæller Susanne, der hver dag glæder sig til at hoppe på cyklen.

Dagen starter med god energi
”Du er jo helt vild når du har været ude og cykle.” siger Susannes kollegaer, når hun træder ind af døren om morgenen, og hun kan også selv fortælle om oplevelsen af at komme på arbejde og være helt fyldt med energi efter cykelturen. Efter en arbejdsdag, hvor der har været masser af gang i den opleves cykelturen på samme måde som en konstruktiv måde at koble af på. Dog bliver de afslappede ture til og fra arbejde til tider sat mærkbart op i tempo:

“…om morgenen kan man lige tage det stille og roligt og tænke sin dag igennem…med mindre man møder nogle på vej op af bakken – sådan nogle mænd på racer, hvis jeg så får overhalet dem, så kæmper jeg virkelig for, de ikke skal overhale mig igen.” Siger Susanne med et glimt i øjet.

Ud over et markant større fysisk velvære oplever Susanne konkurrence elementet i projektet som motiverende for at blive ved med at cykle. Hun har klare mål for sin egen præstation de næste måneder og synes, det er sjovt med hverdagens små udfordringer op af bakkerne, ligesom hun holder godt øje med, hvor hun placerer sig på de samlede ranglister for projektets deltager.

Læs mere om projektet her www.365.smartmobilitet.dk