Fordelen ved byen er, at man kan gå mange forskellige steder hen, ulempen kan være, at man forsvinder i mængden…

Centralt placeret i Aarhus med udsigt til Domkirken sidder Mette Birk, gadepræst i Aarhus på en kold og våd efterårsdag med en kop varm te i hånden og funderer over bevægelse i byen og ensomhed.
domkirkenMetteBirk

Bil på vej
Mette bor to minutters gang fra sit kontor i Kannikegade, hun har to drenge på 6 og 9 år og har indtil for nylig gået, cyklet og taget bussen til alt. Men praktiske udfordringer i hverdagen såsom fodboldtræning med sønnen, omlagte busruter og et generelt behov for at være mere uafhængig har bevirket, at Mette netop nu venter på sin første bil:

”Det er tit, når jeg skal ud og holde foredrag, at jeg bruger dobbelt så lang tid på offentlig transport, som jeg gør på selve foredraget, det gider jeg ikke. Det bliver for besværligt og lægger på den måde også en dæmper på, hvad jeg kan rent arbejdsmæssigt. Jeg kommer ikke til at bruge bilen som hverdagstransport, måske når vi skal besøge min søster om aftenen men ellers ikke.”

For Mette er bilen et tilkøb af frihed, fleksibilitet og uafhængighed og netop af de grunde, har hun valgt ikke at gå ind i koncepter som delebil eller samkørsel.

”Bilen er for mig et køb af noget frihed, så det skal bare være min”

Ensomhed og søgen efter fællesskaber
Som gadepræst er en af Mettes vigtigste funktioner at åbne sit kontor op for mennesker, der på forskellig vis har det svært. Hun oplever, at ensomheden i Aarhus er kolossal:

Vi er en by med mange tilflyttere, der oplever, at det kan være svært at få skabt sig et netværk. Fordelen ved byen er, at man kan gå mange forskellige steder hen. Ulempen kan være, at man forsvinder i mængden. Der er mange, der ikke ved, hvem man bor i opgang med.”

Mette påpeger, at tiltag som delebiler og samkørsel kan være med til andet end at løfte et transportbehov i byen, det kan i høj grad også give folk et udgangspunkt for at skabe et netværk i byen, der kan være svært at finde andre steder.