”Mor – det er rigtigt, at du har motor på ikke også?”

Maria skiftede for to år siden den daglige transport i bil fra Odder til Risskov, ud med el-cykel og tager forår, sommer og efterår de i alt 54 km på en el-cykel. Maria fortæller, hvordan oplevelsen af at spilde tiden i lange bilkøer, fik hende til at genoverveje, hvordan hun tiltrettelagde sin hverdag

Januar 2015 004

“Jeg havde lyst til at bruge tiden til og fra arbejde på en god måde. Der var en periode, hvor det tog op til 70 minutter at komme herfra Odder til Risskov. Jeg tænkte, det må jeg kunne gøre hurtigere eller bedre på en anden måde og så få noget mere ud af det”

Og hun får mere ud af el-cyklen, Maria beskriver turen fra Odder til Aarhus som en berigende naturoplevelse og fortæller hvordan, hun på de fleste ture bruger tiden på at høre lydbog:

“Når jeg cykler den her tur afsted, gør jeg faktisk det, at jeg hører lydbog, fordi så får jeg endnu en ting ud af det. Jeg når ikke at læse i min hverdag. Jeg får simpelthen en oplevelse af at tænke hold da op, jeg er allerede inde i byen. Jeg kan blive så opslugt af at lytte, at jeg helt glemmer tid og sted. Det er simpelthen sådan en fed oplevelse.”

Lidt speedet på den gode måde
Maria oplever en stor værdi i at tage el-cyklen. Hun er kommet i bedre form og er på hver cykeltur oppe på en puls, der ligger 70-80% af max pulsen, så kondien trænes og forbedres dagligt. Men gevinster som ”at være lidt speedet på den gode måde” og at få renset ud i sine tanker, så hun er klar, både i forhold til overskud på arbejdet, og når hun træder ind af døren til familien, fortæller hun om som vigtige kvaliteter ved hendes valg af transportmiddel.

Hjemmets cykelkultur smitter af på børnene

Maria og hendes mand har fire børn og har bevidst taget beslutningen om kun at have en bil, derfor er deres børn også trænede i at cykle til og fra venner og aktiviteter i det omfang, det kan lade sig gøre. Maria oplever, at børnene er blevet lettere at lokke ud at cykle, nu hvor hun også selv er begyndt at gå mere op i det.
De tre ældste børn kommer selv til skole på cykel, og når Maria henter sin yngste dreng, er han vild med, at mor kan give et par skub op af bakker, fordi hun har motor på.
Januar 2015 008

Hverdagens små bump
Maria fortæller om oplevelsen med at ramme midtbyens mylder som noget, der i korte øjeblikke kan forstyrre følelsen af at komme frem med godt flow, da der er meget trafik, man skal forholde sig til i de bynære områder. For at holde motivationen oppe laver Maria aftaler med sig selv aftenen inden, hun tager cyklen på arbejde. Hun lægger sit lækre cykelgrej frem, så hun ikke kan undgå at falde over det på vej ud af døren om morgenen

”Jeg tager beslutningen om aftenen og lægger alt frem, hvis beslutningen skal tages om morgenen er det bare nogle gange nemmere at tage bilen. Det skal simpelthen stå, så jeg er ved at falde over det. Jeg fortryder det altid, hvis jeg vælger noget andet end cyklen, især når jeg holder i kø derinde i byen og ser alle cyklisterne komme frisk fræsende forbi.”